onsdag 13 juli 2011

Har du Alice eller Sofia på besök?

Ibland får vi väldigt uppskattade samtal till ateljén från personer som har vävnader från Alice Lund Textilier hemma. Ända sedan ateljén startade på 1930-talet har majoriteten av alla textilier varit beställningsarbeten. Detta har gjort att vi inte har så mycket bevarat på ateljén idag av hela vävnader. (Även om vi har väldigt mycket annat spännande, som skisser, foton, vävprover etc.) Så det gör det extra roligt när någon tar sig tid att höra av sig och berätta om vad de har. Ofta är de så trevliga att de antingen kommer förbi ateljén och visar vad de har eller låter mig komma på besök. Så detta är ett litet tack till er som hört av er under åren!

Här är exempelvis en röllakansmatta komponerad av Alice Lund som vi fick se för ett tag sedan; 

Röllakansmatta av Alice Lund, privat ägo
Foto: Alice Lund Textilier AB
 Och så här kan signeringen se ut;

Röllakansmatta av Alice Lund, privat ägo
Foto: Alice Lund Textilier AB
AL står för Alice Lund och ALT står för Alice Lund Textilier. Andra signeringar som kan vara bra att veta från Alice Lund Textilier;

SW - Sofia Widén
DL - Dagmar Lodén
AL - Alice Lund
SJ - Sven Johansson
ALT - Alice Lund Textilier

Har du själv kanske något från oss hemma? Då får du också gärna höra av dig! Vi har nu börjat göra ett register över alla vävnader vi vet har ett hem, så vi får bättre koll på vad som finns ute i landet.

Det är inte så ofta Alice Lund-vävnader kommer på auktion, inte vad jag har sett i alla fall. Min förhoppning är att detta grundas i att de fortfarande används ute i landet. Men härom året såldes en fantastisk matta komponerad av Alice Lund på Bukowskis. Den benämndes så här:

"MATTA. Reliefflossa. 251,5 x 254,5 cm. Komponerad av Alice Lund omkring 1948. (d)
Grön- och vitmelerad slätvävd botten med knutna rutor och ränder i omväxlande benvitt och ljusgrönt.
Något ställvis hårt slitage, fläckar. Ett hörn med liten skada, bandkantade kortsidor."

Och såg ut såhär:
Matta i reliefflossa, Alice Lund 1948. Foto: www.bukowskis.com
Den hade utgångspris 40 000 - 60 000 kronor och såldes för fantastiska 115 000 kronor! Det är roligt när det finns fler som ser värdet av en vacker matta i bästa kvalitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar